Алфа БК Универзитет
Њ.Е. гђа. Вера Јовановска Типко, почасни доктор Алфа БК универзитета
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Њ.Е. гђа. Вера Јовановска Типко, почасни доктор Алфа БК универзитета

Њ.Е. гђа. Вера Јовановска Типко, почасни доктор Алфа БК универзитета

ВЕСТ, 11.04.2017

Њ.Е. гђа. Вера Јовановска Типко, амбасадорка Републике Македоније, постала је почасни доктор Алфа БК универзитета и одржала предавање на тему Перспектива развоја економских односа Србије и Македоније до 2020. године.

Након интонирања химни наших двеју земаља, присутним представницима дипломатског кора, медија, студентима и запосленима Универзитета,  прво се обратио народни посланик г. Драгомир Ј. Карић. Он је подсетио на многобројне амбасадоре који су почасни доктори нашег Универзитета, нагласивши да је Њ.Е. гђа. Јовановска Типко први дипломата из непосредног окружења који им се придружује.

Почасни докторат Њ.Е. гђи. Јовановској Типко доделио је ректор Алфа БК универзитета, проф. др Славко Вукша, који јој је пожелео добродошлицу у Алфа БК кућу знања. Након уручења прочитан је део импресивне биографије која је кандидовала македонску амбасадорку за наш почасни докторат.

Коначно, и Њ. Е. гђа. Јовановска Типко обратила се окупљенима, захвалила на указаној части и поверењу и подсетила на бројне блискости и комплементарности Македоније и Србије. Њ.Е. гђа. Јовановска Типко кроз своје излагање на тему Перспектива развоја економских односа Србије и Македоније до 2020. године позабавила се свим аспектима односа наших двеју земаља – образовним, туристичким, инфраструктурним, економским и политичким. Подсетила је да је потписан споразум о узајамном признавању диплома, што би требало знатно да допринесе мобилности студената и професора, али и стварању квалитетнијих кадрова и протоку људских ресурса уопште. Амбасадорка је истакла да су интензивирање привредне сарадње и утврђивање заједничких дугорочних циљева кључ напретка двеју земаља, доприноса регионалној сарадњи, као и европским интеграцијама. Подсетила је да регион до 2020. године планира да знатно смањи незапосленост, увећа бруто друштвени производ, као и да ради на стварању што квалификованије радне снаге, коју би задржао на овом подручју у адекватној и стимулативној радној клими. Македонија и Србија, према речима амбасадорке, треба да повећају робну размену, раде на елиминацији тарифних баријера и разматрању заједничког наступа на трећим тржиштима у што је више области могуће. Она је, као доктор медицине, специјалиста неуропсихијатар и изузетан стручњак у својој области, али и предузетник, подсетила на важности женског предузетништва и његов битан утицај на привредни развој.

Компромис, проактивни дијалог, изградња мостова на свим пољима деловања, као и улагање у образовање и младе нараштаје, идеја су која је прожела целокупан данашњи догађај.

На крају, новоизабрана почасна докторка нашег Универзитета стрпљиво је одговорила на питања студената и присутних, а у знак пријатељства и пажње, додељен јој је и пригодан поклон.

Алфа БК универзитет сталним одржавањем контаката са страним амбасадама у Србији, омогућава нашим студентима директан сусрет са дипломатама и прилику да чују предавања од компетентних и искусних стручњака. Овакав вид академског живота доприноси како регионалној, тако и широј сарадњи академских заједница, али и друштва у целини.