Алфа БК Универзитет
Њ.Е. г. Рустемов Нурбах Турарович, почасни доктор Алфа БК универзитета
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Њ.Е. г. Рустемов Нурбах Турарович, почасни доктор Алфа БК универзитета

Њ.Е. г. Рустемов Нурбах Турарович, почасни доктор Алфа БК универзитета

ВЕСТ, 17.03.2017

Њ.Е. г. Рустемов Нурбах Турарович, амбасадор Казахстана, постао је почасни доктор Алфа БК универзитета и одржао предавање на тему Велике могућности привредне сарадње између Србије и Казахстана

Након интонирања химни наших двеју земаља, присутним представницима породице Карић, дипломатског кора, медија, студентима и запосленима Универзитета,  прво се обратио народни посланик г. Драгомир Ј. Карић. Истакао је да породица Карић још од далеке 1986. године одржава односе са Казахстаном, те да му је изузетна част да данас угости Њ.Е. г. Рустемова. Он лично, као члан Савета Универзитета, труди се да амбасадори различитих земаља буду што присутнији у академској сфери, да држе предавања студентима, а све у циљу бољег упознавања и успостављања квалитетне међународне сарадње.

Почасни докторат Њ.Е. г. Рустемову доделио је ректор Алфа БК универзитета, проф. др Славко Вукша, после чега је прочитан део импресивне биографије која је кандидовала казахстанског амбасадора за наш почасни докторат.

Коначно, и Њ. Е. г. Рустемов обратио се окупљенима, захвалио на указаној части и поверењу, али и констатовао да му је ово прво обраћање у академском амбијенту у Србији. У свом излагању под насловом Велике могућности привредне сарадње између Србије и Казахстана, прво се осврнуо на историју Казахстана. Истакао је да његова земља од стицања независности непрекидно и неуморно ради на развоју, да је добровољно одустала од нуклеарног програма, који  је имала прилику да развија на бази заоставштине бившег СССР-а на територији те државе и да се цело руководство труди да се Казахстан што боље рангира на листи развијених земаља света. Подсетио је да се недавно навршило пуних 20 година дипломатских односа Казахстана и Србије, да међу нашим земљама влада безвизни режим и да се константно развија активан дијалог пун поверења. Нагласио је да је његов лични циљ додатна активација трговинско-економске сарадње, јер постоји још доста простора за њен напредак. Као поља на којима посебно види потенцијал за сарадњу наших земаља, идваја грађевинарство, пољопривреду, прехрамбену индустрију, саобраћај и туризам.

Њ. Е. Г. Рустемов нарочито је скренуо пажњу на присуство ДАНА ХОЛДИНГА (DANA HOLDINGS)на казахстанском грађевинском тржишту и истакао га пример одличне сарадње и доприноса развоју наших двеју земаља. Такође је подсетио на једну, нама неизмерно значајну чињеницу, да је на Алфа БК универзитету дипломирало преко 40 држављана Казахстана, који су сада успешни у различитим сферама, а заузимају и позиције заменика министара.

На крају, новоизабрани почасни доктор нашег Универзитета, у знак пријатељства, поклонио је гђи. Оливери Карић Недељковић комад традиционалне казахстанске одеће, док је он од г. Драгомира Ј. Карића добио монографију о Србији на енглеском језику.

Алфа БК универзитет сталним одржавањем контаката са страним амбасадама у Србији, омогућава нашим студентима директан сусрет са дипломатама и прилику да чују предавања од компетентних и искусних стручњака.

Алфа БК универзитет сталним одржавањем контаката са страним амбасадама у Србији, омогућава нашим студентима директан сусрет са дипломатама и прилику да чују предавања од компетентних и искусних стручњака.