Алфа БК Универзитет
Алфа БК Универзитет и Историјски музеј Србије Вас позива 26.12. на изложбу посвећену Михајлу Пупину
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Алфа БК Универзитет и Историјски музеј Србије Вас позива 26.12. на изложбу посвећену Михајлу Пупину

Алфа БК Универзитет и Историјски музеј Србије Вас позива 26.12. на изложбу посвећену Михајлу Пупину

ВЕСТ, 17.12.2015

Алфа БК Универзитет и Историјски музеј Србије Вас позива да 26. децембра 2015. године у 15 часова у Историјском музеју Србије, на Тргу Николе Пашића 11, посетите велику интерактивну изложбу посвећену Михајлу Идворском Пупину „Пупин – од физичке до духовне реалности”, која обухвата до сада најобимнији пресек његовог живота и дела.

Аутор изложбе, гђа Александра Нинковић Ташић, ће заинтересоване посетиоце стручно водити кроз поставку. 

Ове 2015. године се обележава важан Пупинов јубилеј – тачно стотину година од када је пријавио својих седам патената који представљају рођење области телекомуникација, али и осамдесет година од Пупинове смрти, због чега је УНЕСКО ову годину прогласио годином Михајла Пупина.

Изложба обухвата Пупинове активности на пољу науке, професорског рада, оснивања и унапређења највећих институција науке у Америци, његове национално-политичке доприносе, многобројна доброчинства, меценски однос према уметности, и књижевни рад.

По први пут је изложен Пупинов највећи уметнички легат, као и драгоцени поклон Пупинова лична библиотека. Посебност ове поставке је излагање и до сада непознатог архивског материјала (између осталог и из архива ФБИ), али и из Архива Југославије, града Панчева, Завичајног комплекса у Идвору, Народног музеја у Беогаду, Птт музеја, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, Библиотеке српске патријаршије, Завода за интелектуалну својину, Музеја Војводине, и др., које су само неке од институција које су својим збиркама помогле да се представи наслеђе великог човека.
Оно што ову поставку чини јединственим музеолошким искуством за посетиоце је употреба најновијих технологија које омогућавају да сваки сегмент изложбе буде интерактиван. Тако ће на пример, интерактивне АР наочаре бити коришћене први пут у музеологији. Просторне инсталације које се активирају самим присуством посетиоца, воде нас звуком и сликом до самог Пупина и његовог времена.
 Састанак групе са аутором изложбе биће у холу музеја пет минута пре почетка вођења, а улаз за нашу групу је бесплатан. Биће нам велико задовољство да својим присуством увеличате овај догађај.