Алфа БК Универзитет
АМБАСАДОРУ ИРАКА УРУЧЕН ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ АЛФА БК УНИВЕРЗИТЕТА
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / АМБАСАДОРУ ИРАКА УРУЧЕН ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ АЛФА БК УНИВЕРЗИТЕТА

АМБАСАДОРУ ИРАКА УРУЧЕН ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ АЛФА БК УНИВЕРЗИТЕТА

ВЕСТ, 28.10.2015

Амбасадору Републике Ирака у Србији Фалаху Абдулхасану Абдулсади данас је на свечаности у згради Алфа БК Универзитета у Београду уручен почасни докторат.

Извор: BKTV NEWS

У присуству бројних званица из дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Ирана, Алжира, Пакистана, Либије, Марока, Палестине, отправници послова Сирије и Венецуеле, почасни докторат његовој екселенцији амбасадору Ирака Фалаху Абдулхасану Абдулсади уручила је ректорка Алфа БК Универзитета професор др Мила Поповић Живанчевић.

Поздрављајући присутне ректорка Алфа БК Универзитета истакла је да је ово веома свечан дан за овај универзитет, и да је Сенат Алфа БК Универзитета одлучио да додели почасни докторат Њ.Е. доктору Фалаху Абдулхасану Абдулсади због изузетног доприноса развоју друштвених и политичких наука, афирмацији научног стваралаштва и пријатељских односа између две земље, Републике Ирак и Републике Србије.

"Ово значајно признање се додељује његовој екселенцији доктору Фалаху Абдулхасану Абдулсади због његовог целокупног научно стваралачког доприноса, и развоју савремене мисли у области друштвено хуманистичких наука, немерљивог доприноса који је пружио афирмацији пријатељских односа између две земље, као и ценећи значај престижнихог признања Алфа БК Универзитета када је реч о почасним докторатима", рекла је и још једном четитала његовој екселенцији на почасном докторату Алфа БК Универзитета.

У име породице Карић присутне је поздравила члан савета Алфа БК Универзитета, Даница Карић.

"Желим да вам се захвалим у име своје породице и породице Алфа БК Универзитата чији сам члан. Ми тежимо ка бољем, увек желимо да донесемо нешто ново. Управо зато и наш слоган гласи "Увек први" и ми се трудимо да то својим радом оправдамо. Показали сте се као велики пријатељ наше земље, породице, Универзитета, и знам да имамо много тога паметног и квалитетног да чујемо од вас. Сигурна сам да студенти једва чекају да вас чују", рекла је Даница Карић која се још једном захвалила Њ.Е. Фалаху Абдулхасану Абдулсади што је прихватио позив Алфа БК Универзитета.

Поздрављајући представнике дипломатског кора, професоре и студенте Алфа БК Универзитета Њ. Е. Фалах Абдулхасан Абдулсада, истакао је да му је велика част због овог признања и подсетио да односи између Србије и Ирака трају безмало 60 година.

"Велика ми је част и задовољство да будем присутан данас овде међу вама, и што могу да искористим ову прилику како бих говорио о пријатељским билетералним односима Србије и Ирака", рекао је амбасадор Ирака који је потом, у препуном амфитеатру, одржао предавање на тему "Допринос развоју друштвено-хуманистичких наука, афирмација научног стваралаштва и пријатељских односа између две земље".

"Као што знамо из историје Ирак је пре 1914. године био део отоманског царства. Можемо рећи да је то један од заједничких чинилаца који повезује Ирак са овим просторима и народима бивше Југославије", рекао је на почетку свог излагања ирачки амбасадор.

"Ова година се сматра као шездесетогодишњица од почетка успостављања дипломатских односа Републике Србије и Републике Ирак. Такође, године 1958. десио се преврат, тада је укинута монархија и проглашена република. Четири дана након проглашења републике Ирак, тадашњи председник Југославије Јосип Броз Тито упутио је писмо-честитку тадашњем председнику. Тај телеграм упућен од стране Јосипа Броза Тита ирачком вођи, био је почетак нових односа. Ти односи су почели да се шире на многе области у животу и да добијају један значајнији ниво", рекао јеамбасадор Ирака који је библиотеци Алфа БК Универзита поклонио Зборник у коме се, како је рекао, налази документација која говори о дипломатским односима бивше Југославије и Ирака од почетка до 1879. године.

У складу са једним од програма који се припрема тренутно на Алфа БК Универзитету, у оквиру студија заштите наслеђа, ректор Алфа БК Универзитета је Њ.Е. ирачком амбасадару уручила је копију римске уљане лампице од 2. до 4. века наше ере.

Говорећи о једној од горућих тема у свету, а то је појава и ширење и финансирање терористичких група, амбасадор Ирака је рекао да је важно поставити питање њиховог регрутовања.

"Они долазе из 100 различитих земаља, међу којима су и Македонија, БиХ, Хрватска, Србија и Косово. Они који су регрутовани као чланови тих организација кад се врате у своју постојбину сигурно се неће бавити културно-уметничким радом. Неће посећивати позоришта, тако да је претња заједничка“, рекао је ирачки амбасадор и додао:"Ја сам против коришћења назива Исламска држава. Ако мене питате, ја кажем терористичка држава. Дакле није ИС, него ТС, јер они сами немају никакве везе са исламом. Мој предлог представницима медија је да их тако не називају, уместо исламска - терористичка држава."

На крају предавања један од студената поставио је питање о односу Србије и Европе према мигрантској кризи, на шта је ирачки амбасадор одговорио да се представници власти у Србији на прави начин односе према овом горућем проблему.

Он је рекао да са једне стране имамо земље које позивају на демократију, на људска права и слободу али то раде само пред камерама, што није случај са Србијом.

Ирачки амбасадор похвалио је однос српске власти и нашег народа према избеглицама које долазе из Ирака и Сирије, што је како је рекао и лекција свим земљама које позивају на људску слободу и права.